LHBTIQ
Vanuit persoonlijke affiniteit met de LHBTIQ+ community en werkzaamheden voor de LHBTIQ-doelgroep heb ik kennis en ervaring op dit gebied. Dat betekent dat je, als je zelf ook tot die doelgroep behoort, voor jou vanzelfsprekende zaken niet uit hoeft te leggen. Je genderidentiteit en/of seksuele geaardheid nemen we mee als we onderzoeken waar je klachten ontstaan zijn. Daarbij hecht ik er belang aan om de invloed die je identiteit of geaardheid op je leven en psychisch welzijn heeft, niet te problematiseren maar ook niet te bagatelliseren.
In therapie wordt gekeken wat de specifieke invloed in jouw situatie is. Heb je tijdens je middelbare school bijvoorbeeld altijd een geheim moeten verbergen? Zodat je daar strategieën voor ontwikkeld hebt, die toen nuttig waren, maar nu nadelige gevolgen hebben? Cobie Groenendijk, psychiater, legt dit mooi uit in aflevering zes van de podcast “Komt een mens bij de dokter”
En hoe zit het in je huidige leven met de minderheidsstress die je ervaart als LHBTIQ+er, met bijvoorbeeld ook een biculturele achtergrond? Tijdens therapie is hier expliciete aandacht voor.